Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ) - O.teleutaios.Arxontas.ton.Valcanion.Complete.Season.BWGT
«Ο τελευταίος Αρχοντας των Βαλκανίων» (2005)
Ευρωπαϊκή συμπαραγωγή της ΕΡΤ με τη συμμετοχή των ARTE (Γαλλία-Γερμανία), FRAN-CE-2 (Γαλλία), TV 5 (Γαλλία), TV9 (Ισπανία), την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA PLUS της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου. Σκηνοθεσία Μισέλ Φαβάρ, σενάριο-διασκευή Μισέλ Λεβιάν, σκηνογράφος Αναστάς Γιανακίεφ, ενδυματολόγος Μάρτα Μιρόνσκα. Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης.
Σύνολο επεισοδίων: 11
Η σειρά είναι μεταγλωτισμένη
Ιστορική δραματική σειρά, συμπαραγωγής ΕΡΤ και ACT PRODUCTION, ARTE και FRANCE 2.
Συμμετέχουν ακόμα, το CNC (Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου) και τηλεοπτικά δίκτυα της Ισπανίας, της Πολωνίας και η Βουλγαρίας, με την ενίσχυση του προγράμματος MEDIA.
Η υπόθεση της σειράς εκτυλίσσεται στην Μακεδονία, στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών, και καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1890 μέχρι το 1950. Βασικός άξονας της σειράς είναι το χρονικό μιας οικογένειας, με φόντο τις αλλαγές και τις ιστορικές ανακατατάξεις της Βαλκανικής Χερσονήσου από την παρακμή και τον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Βαλκανικοί πόλεμοι, απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ανταλλαγές πληθυσμών, δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, απελευθερωτικά κινήματα και εμφύλιες συρράξεις στην Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες.
Κεντρικός ήρωας είναι ο Ζουλφικάρ, απόγονος μιας μεγάλης οικογένειας μπέηδων της Μακεδονίας. Με τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο, η ήδη αποδυναμωμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία καταρρέει. Οι Έλληνες ανακτούν την ανατολική, κεντρική και δυτική Μακεδονία, ενώ παράλληλα, δημιουργούνται δύο νέες χώρες, η Γιουγκοσλαβία και η Αλβανία. Τα σύνορα των τριών χωρών έχουν ένα κοινό σημείο, την περιοχή που εδώ και αιώνες ανήκει στην οικογένεια του Ζουλφικάρ.
Χωρίς ποτέ να εγκαταλείψει τα βουνά, στα μυστικά των οποίων από μικρό τον μύησε ο πατέρας του, ο ήρωας της σειράς θα ερωτευτεί, θα παντρευτεί, θα αποκτήσει παιδιά, θα χωρίσει, και στο τέλος θα γνωρίσει την πίκρα της εξορίας και της προδοσίας. Συνειδητοποιώντας ότι οι κοσμοϊστορικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω του είναι αμετάκλητες, ο Ζουλφικάρ πολεμά κάθε φορά σαν ένας άλλος Δον Κιχώτης, κάτω από διαφορετική σημαία: πρώτα ενάντια στους Γάλλους και τους Βούλγαρους, μετά ενάντια στους Σέρβους και τους Ιταλούς φασίστες και τέλος, ενάντια στα στρατεύματα του Χίτλερ.
Τα πολιτικά καθεστώτα διαδέχονται το ένα το άλλο, προκαλώντας φόβο και φανατισμό που χωρίζει ακόμα και τις οικογένειες σε αντίπαλα στρατόπεδα.
Το τέλος του Ζουλφικάρ θα έρθει μέσα από τη δική του οικογένεια, τους δικούς του ανθρώπους και θα είναι τραγικό για όλους.
Το σενάριο είναι του γαλλοαμερικάνου σεναριογράφου Michel Leviant (Μισέλ Λεβιάν), σε μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Τούρκου ποιητή και δραματουργού Nacati Cumali, που γεννήθηκε κι έζησε μέχρι το 1922 στη Φλώρινα. Η σκηνοθεσία είναι του Μισέλ Φαβάρ, γνωστού Γάλλου σκηνοθέτη με μεγάλη τηλεοπτική και κινηματογραφική εμπειρία σε επιτυχημένες ιστορικές σειρές όπως: «Les Alsaciens», «Marion du Faouet», «L’ Aurelien» του Louis Aragon και πολλές άλλες.
Συμμετέχουν 250 γνωστοί Ισπανοί και Βούλγαροι ηθοποιοί και 4.000 κομπάρσοι. Για τις ανάγκες της σειράς κατασκευάστηκαν 300 σκηνικά από τον ελληνικής καταγωγής σκηνογράφο Anastas Yanakiev, 6.000 κοστούμια από την ενδυματολόγο Marta Mironska, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Iva Festchieva, ανιψιά του ποιητή μας Κώστα Βάρναλη.
Τα γυρίσματα έγιναν στη Φιλιππούπολη, τη Σόφια, το Μελένικο, την Οχρίδα, τις Πρέσπες, τη Φλώρινα και τη Θεσσαλονίκη και διήρκησαν επτά μήνες. Η σειρά γυρίστηκε σε φυσικούς χώρους και στα studios Boyanna της Βουλγαρίας, με Διευθύντρια Φωτογραφίας τη βραβευμένη Svetlana Ganeva (Ζβετλάνα Γκάνεβα).
Παραγωγή: Ευρωπαϊκής συμπαραγωγής
Παίζουν: Αρνό Μπινάρ, Μελισάντρ Μεέρτενς, Μικαέλ Κοέν, Στράτος Τζώρτζογλου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μάριος Ιορδάνου, Χρανιώτης Γιώργος, Αλιμόνου Τζίνα, Ρόκκος Βαγγέλης, Γιαννάτος Μιχάλης
Σκηνοθέτης: Μισέλ Φαβάρ
Σενάριο : Μισέλ Λεβιάν-μεταφορά του ιστορικού μυθιστορήματος του
Μουσική : Μίκης Θεοδωράκης