Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ) - ULYSSE 31 COMPLETE SEASON «ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΜΕΝΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ»



Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ) - ULYSSE 31 COMPLETE SEASON «ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΜΕΝΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ»


Η ιστορία αρχίζει όταν ο Οδυσσέας και το πλήρωμά του φεύγουν από τον διαστημικό σταθμό της Τροίας, για να γυρίσουν στη Γη. Η απαγωγή του γιου του Οδυσσέα, του Τηλέμαχου, θα οδηγήσει τον Οδυσσέα να σκοτώσει τον Κύκλωπα, κάτι που θα ενοχλήσει το Δία, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί να περιπλανιέται στο Διάστημα, μέχρι να βρει τον τρόπο που θα επιστρέψει πίσω στη Γη.

Ο Δίας για να δυσκολέψει τον Οδυσσέα σε αυτήν την προσπάθειά του ρίχνει σε λήθαργο το πλήρωμά του και ο μόνος τρόπος να επιστρέψει στη ζωή είναι να βρει το βασίλειο του Κάτω Κόσμου, ενώ παλεύει να γλιτώσει από τις βρωμοδουλειές των Θεών. Η σειρά μάς παρουσιάζει ένα μεγάλο αριθμό ηρώων της ελληνικής μυθολογίας.

Το "παγωμένο” πλήρωμα μάς στοίχειωσε τα όνειρα. Όχι μόνο στο πρώτο επεισόδιο ("Οι περιπέτειες με τους Κύκλωπες”) αλλά και σε επόμενα, αφού κάθε τόσο μας έριχναν την εικόνα για να πάρουμε την τζούρα μας. Έτσι το πλήρωμα λιγόστεψε.

Αυτοί που παρέμειναν για να διαχειριστούν την Οδύσσεια ήταν: ο ήρωάς μας, ο Οδυσσέας, ο κυβερνήτης της σκαφάρας με τον υπερυπολογιστή, με όπλο ένα πιστόλι λέιζερ που μπορεί να γίνει φωτόσπαθο, μια ενεργειακή ασπίδα και μια αντιβαρυτική ζώνη.



Ο γιος του ο Τηλέμαχος, με τη σφεντόνα του να εκτοξεύει μπάλες ενέργειας, οδηγώντας ένα πολύ κουλ όχημα.

Ένα εξωγήινο μεταφυσικό (μπλε) κορίτσι που έσωσε ο Οδυσσέας από τα δόντια του Κύκλωπα και κατάγεται από τον πλανήτη Ζότρα. Την Τεμίς (Θέμις), την αδερφή του Νουμαγιού, δεν την αγγίζει η φωτιά και διαθέτει τηλεπαθητικές και τηλεκινητικές ικανότητες.

Και ο απαραίτητος χαριτωμένος-ενοχλητικός χαρακτήρας, ένα μικρό κόκκινο ρομπότ, ο Νονό ο μηχανικός, που λυμπίζεται όποια βίδα και καρφί βρεθεί μπροστά του.

Μια από τις πρώτες σειρές κινουμένων σχεδίων που θυμάμαι να βλέπω στην κρατική τηλεόραση (ΕΤ1 και ΕΤ3 αργότερα), σε μια περίοδο που γέμιζαν τα σπίτια με έγχρωμες ογκώδεις τηλεοράσεις. Προβλήθηκε ως γαλλική παραγωγή του 1981, στην ουσία όμως ήταν μια ιαπωνική σειρά που παρήχθει για γαλλόφωνες χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Καναδά).



Στην Ελλάδα προβλήθηκε λίγο αργότερα. Η μεταγλώττιση έγινε από την ΕΤ1. Ο Μάνος Βενιέρης ήταν ο Οδυσσέας, και συμμετείχαν οι Τάσος Κωστής, Υβόννη Μεταξάκη, Ματίνα Καρρά (γνωστή σαν Κάντυ Κάντυ), Αργύρης Παυλίδης, και άλλοι που δάνεισαν τις απόκοσμες φωνές τους στους κομπλεξικούς Θεούς.

Η "Οδύσσεια του Διαστήματος" συναντά αρκετούς ήρωες από την ελληνική μυθολογία, μια τεχνολογικά προηγμένη Οδύσσεια στην προσπάθεια για εύρεση του βασιλείου του Κάτω Κόσμου και επιστροφή στη Γη. Η σειρά αποτελείται από 26 επεισόδια και ήταν μια από τις πρώτες επιτυχίες της γαλλο-ιαπωνικής συνεργασίας.



Λίστα επεισοδίων (Les episodes d' Ulysse 31):

00.Πιλότικο επεισόδιο (Episode pilote)
01.Η περιπέτεια με τους κύκλωπες (Le Cyclope ou la malediction des dieux)
02.Τα άγρια Λουλούδια (Les fleurs sauvages)
03.Έρατος (Heratos)
04.Κρόνος (Chronos)
05.Ο Χαμένος πλανήτης (La planete perdue)
06.Αίολος (Eole ou le coffret des vents cosmique)
07.Σύσιφος (Sisyphe ou l'eternel recommencement)
08.Η Ανταρσία των συντρόφων (La revolte des compagnons)
09.Η Σφίγγα (Le Sphinx)
10.Οι Λεστρυγόνες (Les Lestrygons)
11.Χάρυβδη και Σκύλλα (Charybde et Scylla)
12.Η Καρέκλα της Λησμονιάς (Le fauteuil de l'oubli)
13.Οι Σειρήνες (Les Sirenes)
14.Ο Βάλτος με τα ομοιώματα (Le marais des doubles)
15.Η Δεύτερη Κιβωτός (La deuxieme arche)
16.H Μάγισσα Κίρκη (Circe la magicienne)
17.Νηρέας (Neree ou la veritee engloutie)
18.Ο Λαβύρινθοςτου Μινώταυρου (Le labyrinthe du Minotaure)
19.Άτλαντας (Atlas)
20.Ο Μαύρος Μάγος (Le magicien noir)
21.Οι Επαναστάτριες της Λήμνου (Les revoltees de Lemnos)
22.Η Πόλη του Κορτέζ (La cite de Cortex)
23.Ο Οδυσσέας συναντά τον Οδυσσέα (Ulysse rencontre Ulysse)
24.Οι Λωτοφάγοι (Les Lotophages)
25.Καλυψώ (Calypso)
26.Το Βασίλειο του Άδη (Le royaume d'Hades)